BlauwborstBosStalkaarsKoningspageVuursalamanderEverzwijnOogstGeelbuikvuurpadOeverlibelVleeskleurige orchisWespspinEdelhertBraamparelmoervlinderEchte sleutelbloemWithalsvliegenvanger
juli 2019

De werken in de - droogliggende - vijver van Belval zijn bijna afgelopen. De centrale geul is hermaakt, enkele slibvangers werden geinstalleerd op grotere afstand van de straat (100/150m).

De raven vliegen zeer actief rond. Vele honderden oeverzwaluwen verzamelen nu op de electriciteitsdraden rond de de kerk. Ze zijn er vroeg bij dit jaar.

Na de terugkeer van Visarend als broedvogel (ondertussen zeven koppels in de regio) heeft de streek nu ook het tweede broedende koppel Zeearend (van heel Frankrijk). Sedert 2011 in de Lorraine, en nu dus ook in de Champagne-Humide.

Naast de vele dagvlinders (met Koningspage en Bruin dikkopje als leukere soorten voor Belval) vliegen ook de libellen (met oa Zuidelijke glazenmaker en Witpuntoeverlibel) rond met dit warme weer.
Later op de maand, tijdens de hittegolf (22 juli ev) schuilen dieren en mensen in de namiddag. Vlinders zitten in de schaduw, enkel wespen vliegen heen en weer tussen hun nest en de schaaltjes water (die er eigenlijk staan voor de vogels).

De laatste dagen van juli zijn fris:
op één dag (26 -> 27 juli) bijna 20 graden minder (40° -> 22°) en regen.

juni 2019

Juni is goed gestart met het feest van de vijver. Naar jaarlijkse gewoonte (11de keer nu al) komen franse en belgische argonneliefhebbers samen. Eens stralende dag zorgde voor veel leuke waarnemingen.

De Visarenden hebben het zeer druk en lieten zich de ganse dag mooi zien. Ook de Zwarte ooievaars waren regelmatig te zien.

Een goed orchideeënjaar maakt het makkelijk om 15 soorten te zien op één dag.

Voor dagvlinders is het een rustig moment, maar de Pruimenpage laat zich gemakkelijk en veelvuldig observeren.

augustus 2018

Droogte en hitte zijn geen ideale omstandigheden voor de natuur. De dagvlinders vliegen schaars en slechts vroeg en laat op de dag. Overdag dwingen temperaturen van rond de 36/38 graden ze naar de schaduw. Enkel wespen blijven actief en komen drinken aan elk plasje dat nog overschiet.

De sleedoorn is supervroeg rijp. En zeer goed gelukt.

Vanaf 8 augustus zakt de temperatuur toch een beetje: een aangename 26/28 graden brengt ons op het niveau van "een goede zomer". Onmiddellijk zijn de dagvlinders veel zichtbaarder aanwezig: overal Staartblauwtje, en zelfs een Grote vuurvlinder. Ook de Koninginnepage vliegt weer rond.

juli 2018

Bij het terugkomen in Belval op een warme avond worden we verwelkomd door een Wilde kat. Ze laat zich een kwartier lang bewonderen terwijl ze jaagt op kleine knagers.

Overal vliegen er Koningspages. Zeer goed jaar voor deze soort. Zelfs in de tuintjes in de dorpen zitten ze op de lavendel.

Ook de Raven hadden een goed jaar: een familie met 4 jongen kan je geslaagd noemen.

De zwaluwen profiteren van de warmte en de insecten. Overal starten ze een derde legsel. Uitzonderlijk!

juni 2018

Duizenden spreeuwen komen slapen in het riet rond de vijvers. Ondanks het juni-dipje bij de dagvlinders, vliegen er toch heel wat soorten in groot aantal. Dat beloofd voor de zomer. Grote vuurvlinder blijft de moeilijkste ...

mei 2018

Visarenden zijn de vaste gasten bij het ontbijt: elke ochtend komen ze hun ontbijt ophalen in de vijver van Belval. Ook het avondeten wordt hier geserveerd. 's Avonds laat de Zwarte ooievaar zich ook regelmatig zien in de buurt.

april 2018

Terug: minstens één (wellicht 2) roepende Roerdomp. Het vertrouwde geluid verfraait terug de lenteavonden.

Ook de ringslangenRingslang zijn al wakker. Ze warmen zich gezellig op achteraan in de tuin.

december 2017

Volwassen Zeearend arriveert kort na Kertmis in Belval.

oktober/november 2017

Buitenlandse gasten: Grauwe ganzen, Kraanvogels, ... zijn noordelijke gasten. Dat weet iedereen. Waar ze vandaan komen is niet altijd nauwkeurig te bepalen. Een Grauwe gans met een halsring en een Grote zilverreiger met een rode kleurring verraden wel hun herkomst.

De Grote zilverreiger is geboren in Hongarije (2013) en werd als jong gering (06.06.2013) in Gyõr-Moson-Sopron, de meest noord-oostelijke provincie. In september van dat jaar zat hij al in Duitsland (Ehingen, Baden-wurtemberg). Hij bleef in Duitsland tot minstens half september 2016 (ook gezien te Ehingen). Een kort bezoek aan Lac du Der eind 2013/begin 2014 was zijn enige bekende uitstap. Tot hij half oktober opduikt in Belval.

De Grauwe gans met blauwe halsband 7DX zat ook in Belval, begin november. Deze werd op 16 juni 2017 geringd, samen met 53 andere ruiende ganzen in Öster Malma, Zweden. Hij bleef tot half september ter plaatse en was anderhalve maand later in Belval.

augustus 2016

Vrienden op bezoek gehad die "enkele zoogdieren" wilden zien.
Wilde kat, Boommarter, Everzwijn, Das, Ree en Vos voldeden ruim de vraag.

Deze maand is verder een vlinderrijk moment: 30 soorten dagvlinders met als uitschieters Oranje steppevlinder en Grote vuurvlinder. Nachtvlinders doen het nog beter: één vlinderbak in de tuin levert op één nacht zelfs 90 soorten.

Visarend en Zeearend stelen nog steeds de show: Zeearend gemobd door Visarend is een niet alledaags zicht.

Ook het sprinkhanenseizoen breekt aan: Moerassprinkhaan en Greppelsprinkhaan zijn de toppers uit de wegberm. De Grote Spitskop is er eentje die vlaamse bezoekers doet watertanden.

juli 2016

Visarend, Zeearend, Zwarte Wouw, Bruine Kiekendief, Wespendief, Havik, Sperwer, .. zorgen bijna elke dag voor een roofvogelfestival. Daarnaast regelmatige waarnemingen van Zwarte ooievaar, Witte ooievaar, Woudaap en Purperreiger. De grauwe klauwieren worden weer makkelijker zichtbaar na een "verborgen" periode tijdens het broeden.

mei 2016

Nachtegaal zingt !!

april 2016

De nieuwe kijkhutten aan de vijver van Belval zijn zo goed als afgewerkt.
De werfcontainer kan alvast verdwijnen:

Belval-en-Argonne: werken aan de kijkhut bijna afgelopen.

De zomergasten zijn er: Boerenzwaluw, Zomertaling, ... of passeren op weg naar het noorden : Tureluur, Beflijster, ...
Bijna dagelijks passeert er wel een Visarend voor een snelle snack op weg naar het Noorden.

Bruine kiekendieven baltsen boven het riet.
De Zwarte wouwen zwerven terug door het dorp.

maart 2016

Volop trek van Kraanvogel. In Belval pleistert een Zeearend. Een witte Spreeuw dwaalt door de tuinen van het dorp (foto op de pagina van Spreeuw).

december 2015

Lune - Belval-en-Argonne

november 2015

Kraanvogel Belval-en-Argonne

oktober 2015

Ondanks de koudeprik halfweg oktober vliegen er tot het eind van de maand veel dagvlinders:
Kleine vuurvlinder, Atalanta, Oranje luzernevlinder, ...

Anderzijds doen overvliegende Kraanvogels, de reeds massaal aanwezige Grauwe ganzen en de tientallen Rode wouw die doorschuiven richting zuid toch duidelijk voelen dat er een nieuw seizoen voor de deur staat.

Door de rietkragen van de vijver in Belval schuiven groepjes Buidelmees en Baardman. Zeer actieve Waterrallen laten zich zelfs overdag van dichtbij bekijken aan de trapjes naast het opnieuw geopende sluis: het langzaam dalende water legt een uitgestrekt fourageerterrein bloot.

september 2015

Volop de periode van de hertenbronst. Van op het terras horen we de verschillende mannetjes het beste van zichzelf geven. Minstens 7 herten burlen in de buurt.
Op de vijver van Belval passeert in september nog een Visarend (26-09).

De laatste dagen van september zijn nog zonnig en 's avonds zien we in de pasgemaaide weiden nog Vos en Das. De Dassen verzamelen volop het gras om een verse winterbekleding voor de burcht te verzorgen.

augustus 2015

Belval-en-Argonne

Grote vuurvlinder is dit jaar minder massaal te zien. Slechts enkele exemplaren in de wegbermen. Volgend jaar beter!
Hoogdagen echter voor de nachtvlinders, en ook hier - net zoals in België en Nederland - veel trekvlinders.
De warme zomeravonden presenteren bovenstaande beeldjes....

juli 2015

Sinds eind juni al opnieuw spreeuwenspektakel op de slaapplaats. Nu ook aangevuld met duizenden zwaluwen die deel 2 van de voorstellingen verzorgen. Het samenspel met de jagende Boomvalk is 'époustouflant'.

Een Lachstern brengt op 23 juli een kort bezoek (1 dag) aan Belval.

juni 2015

Nog steeds, net als vorige maand, stelen de Woudaapjes de show aan de vijver van Belval. 's morgens vroeg en 's avond in de schemering zijn de beste momenten om ze te zien.

Overal in de Argonne groeien de vossenjongen als kool en stijgt ook de kans om overdag een jagende ouder-vos te zien in de pasgemaaide weiden. Dicht bij de burchten zie je soms de jongen spelen, zelfs op straat.

mei 2015

De orchideeën staan er dit jaar nog massaler bij dan andere jaren. Een goed orchideeënjaar dus. In de wegbermen van Belval een vijftal soorten.
Een dagvlinderjaar is het echter niet: weinig soorten en weinig exemplaren voorlopig.
De Zwarte ooievaar laat zich bijna dagelijks zien. De Baardmannen tonen zich nog regelmatig aan de trapjes bij de vijver van Belval.

Het natuurfeest in Belval is een groot succes met honderden deelnemers.

April 2015

Twee weken zomers weer midden april heeft de natuur doen exploderen. De bossen staan frisgroen, de Zwarte ooievaars zweven erboven. De eerste orchideeën bloeien al: Mannetjesorchis, Grote keverorchis en Bruine orchis.

Nog steeds veel passage van trekvogels: Witwangsternen en Groenpootruiters pleisteren af en toe even in Belval. Visdiefjes en Zwarte sternen zijn dagelijks te zien.
Minstens drie zangposten van Draaihals in het dorp. Moeilijk te zien, des te beter te horen.
Grote karekiet zingt al in de rietkraag en 's avonds laten enkele Nachtegalen zich al horen. Het lijkt erop dat de Purperreiger een vaste stek heeft gevonden. Ook de Blauwborst is terug op post.

Af en toe nog eens een Witte ooievaar, maar niet meer dagelijks.
Ze hebben Les Charmontois ingewisseld voor de "torens" van Le Chemin en zitten nu enkele kilometers verder van Belval te broeden.

Een koppel Grauwe gans heeft opnieuw gebroed (2de jaar) en zwemt nu rond met een vijftal donskuikentjes. Vanaf de dijk aan de straatkant af en toe te zien met de telescoop.

April blijft "roerdomploos", maar er pleisteren wel nog een tiental Kraanvogels in Belval.

Maart 2015

Meerdere Roerdompen zwerven terug door de rietkraag rond de vijver. Hopelijk blijven ze dit voorjaar hangen en hebben we opnieuw het hele jaar door Roerdomp.
Aanvulling: eind maart zijn de meeste terug al vertrokken: doortrekkers dus ...

Op 21 maart zingt enkele keren een
Wilde zwaan, ze blijft slechts 20 minuten ter plaatse.

Het jaarlijkse natuurfeest rond de vijver is dit jaar niet in augustus, maar op 24 mei. Vanaf 's morgens vroeg tot in de late uurtjes zijn er thematische wandelingen en andere activiteiten ivm de natuur rond een vijver.

Zelf een kunstig steentje bijdragen:
http://mailartbelval.blogspot.be/

 

Februari 2015

4000, minimum aantal Kraanvogels dat in de weiden rond Belval pleistert. Elke ochtend en avond pendelen ze tussen de weiden en de slaapplaats op de achterste vijver.

De Baardmannen zijn er nog steeds, maar nu ook wintergasten zoals Nonnetjes (5) en Brilduikers.

Verder zowat alle eenden: Tafeleend, Kuifeend, Slobeend, Krakeend, Smient, Wintertaling, Pijlstaart en Wilde eend.

Ook een adulte Zeearend verblijft nog steeds in Belval en laat zich af en toe zien in de buurt van de vijvers.

November 2014

Baardmannetjes hebben hun intrek genomen in de rietkragen rond de vijver in Belval-en-Argonne. Op meerdere plaatsen spelen kleine groepjes in de rietpluimen. De grootste groep telt toch 7 exemplaren.

en eindelijk: opnieuw Roerdomp in Belval.

Op twee avonden laat hij zich mooi bewonderen vanaf de trappen aan de sluis. De eerste zekere waarnemingen in 2014.

Het aantal spreeuwen in nog toegenomen!!

Oktober 2014

Tienduizenden spreeuwen komen slapen in de rietkraag van de vijver in Belval. Het avondlijke schouwspel wordt gepresenteerd aan een klein doch enthousiast publiek.

Sperwenzwerm op de slaapplaats in de rietkraag van de vijvers in Belval-en-Argonne.

September 2014

Hertenbronst in de Argonne. In de rand van de grotere bossen burlen herten en proberen ze de gunsten van hun roedel te verdienen. Indien nodig kletteren de geweien

Laat in de avond thuis gekomen. Rondom Belval burlen 3 Edelherten. Eentje uit de richting van de vijver, twee andere uit de richting van Les étangs de Brauzes.

Juli 2014

De Ooievaars uit de buurt vliegen uit: twee jongen. In de bosranden vliegen Braamparelmoer, Bosrandparelmoer, Keizersmantel, Bosparelmoer en Geelsprietdikkopje.
In de weide: Klaverblauwtje.
De eerste passanten kondigen zich aan,
en hoe !?!
Boven de vijver van Belval jaagt gedurende korte tijd een Kleine jager achter de Kokmeeuwen aan.

Juni 2014

Ook nu nog Visarend ...

Mei 2014

De lente en lange weekends lokken ons weer naar Belval. Woudaapjes paraderen dagelijks in de rietkraag aan de straatkant. De zangposten van Grote karekiet zijn al lang niet meer op de vingers van één hand (zelfs niet van twee) te tellen. De Visarend blijft wel heel lang hangen dit jaar.

Maart 2014

22 maart: de Boerenzwaluw is terug en ze vliegen kwetterend door het dorp. Boven de vijver van Belval baltsen de Bruine kiekendief en de Zwarte wouw. Bijna 100 Grote Zilverreigers zitten in de weiden rond het dorp. Grote stilte echter bij de Roerdomp: vorig jaar riep die al vanaf begin maart, dit jaar ....? Hopelijk laat hij zich de komende dagen horen.
Ook de Roodborttapuitjes duiken links en rechts op: de terugkeer is goed bezig.

Januari 2014

Nog steeds komen 100-en Kraanvogels elke avond slapen in Belval. De Zeearend laat zich voorlopig niet meer zien. Die ene Wulp tussen de massa Kievitten behoort hier tot de 'leuke' soorten.

December 2013

De Zeearend vertoeft opnieuw in Belval-en-Argonne. Kraanvogels komen er elke avond naar hun slaapplaats.

Oktober 2013

Kraanvogel-seizoen is gestart: dagelijks groepjes overvliegende 'kranen'. Tijdens de derde week van oktober meer dan 700 stuks te Belval. Op Lac du Der sneuvelt er een record: meer den 80.000 ter plaatse.

Een late Visarend maakte een tussenstop op étang des Brauzes. Ook deze vijver wordt binnenkort (net als die te Belval) afgevist.

Het zachte maar vochtige weer zorgt voor veel paddenstoelen, maar ook nog voor verassend veel insecten: eind oktober vliegen er nog veel Oranje luzernevlinder, Dagpauwoog, Atalanta.

Ook deze Sikkelsprinkhaan Sikkelsprinkhaan laat zich nog zien.

September 2013

Sinds eind augustus pleisteren 2 Koereigers in de
de Argonne, in de weiden rond Belval.

Augustus 2013

Minstens 5 Purperreigers en 3 Woudaapjes op de vijver in Belval-en-Argonne.
De eerste Zwarte sterns passeren (groepjes tot 10 stuks) en 1000-en Spreeuwen komen slapen.

Heel veel Oranje luzernevlinder en Distelvlinder in de streek. In de bossen vliegt nog Keizersmantel en Braamparelmoervlinder.

De Waterral heeft jongen en laat zich veelvuldig horen aan de vijver (en soms ook zien, met zijn pulli, aan de trap)

Langs de trappen vliegen ook 5 mannetjes Zuidelijke keizerlibel en een tandem is bezig met het afzetten van eitjes.

Weekend van het feest aan de vijver, 2 Koereigers in de weiden tussen Belval en Sommeilles.

25 soorten toegevoegd aan de site, waaronder eindelijk de sectie orchideeën.

5 augustus, nachtvlinders geobserveerd in Belval: 112 soorten met als kersen op de taart
Gevlamd weeskind en Linde-eenstaart.
Ook hier trekvlinders: Roodstreepspanner en veel Gamma-uil.

25 augustus: extra foto's bij Paapje, Staartblauwtje en Zuidelijke keizerlibel.
Nieuwe pagina's : Kameeltje, Muskusboktor, Koereiger en Spreeuw

Mei 2013

Enkele foto's toegevoegd:
- Buidelmees
- Engelse Gele Kwikstaart
- Longenmos

Deze maand opvallende waarnemingen:
Middelste Zaagbek (2), Krooneend (3) en Buidelmees (3)
op de vijver van Belval-en-Argonne.

December 2012

Belval, vijver
enkele honderden Kraanvogels komen 's avonds slapen. Tussen de 300+ Grauwe ganzen zitten ook 2 Brandganzen en 5 Kolganzen. De eerste Brilduiker van dit najaar is er ook: een vrouwtje. Twee Stormmeeuwen tussen de vele Kokmeeuwen. Meerdere roepende Waterrallen, de Roerdomp vliegt heen en weer over de geul aan de sluis.
2 december, 17u, -2°C en zonnig.

Mei 2012

De Roodkopklauwier heeft weer zijn vaste stek ingenomen.

1-5 januari 2012

Op 5 dagen tijd stijgt het water met 12 cm. De vijver te Belval is zo goed als gevuld na het sluiten van de sluizen ongeveer een maand geleden.

20-21 augustus 2011 : Belval-en-Argonne

Ook dit jaar was er weer het Belvalfeest. In de weide naast het gebied kwamen opnieuw 10-tallen Belgische en Franse natuurliefhebbers samen.

21-22 augustus 2010 : Arts Paradijs - Belval

In Belval-en-Argonne loopt een tentoonstelling van kunstwerken gemaakt door Belgische kunstenaars. Deze werken worden verkocht ten voordele van het project rond de vijvers van Belval.

2-5 juli 2010

Ook dit weekend werd er geschetst en geschilderd. Het schitterende weer zorgde voor een prachtige belichting.

Juli

Iets rustiger bij de zangvogeltjes, maar de Zwarte ooievaar en de Wouwen zorgen nu voor spektakel. De Woudaap roept nog steeds.
Bij de orchideeën bloeit nu de Welriekende nachtorchis (vorige maand de Bergnachtorchis). Bij de dagvlinders vallen de beide Weerschijnvlinders op. Ook de Grote vuurvlinder en Bosparelmoervlinder vliegen nu.

13-16 mei : Arts paradijs - Belval

Op 13 mei strijken een vijftal kunstenaars neer in Belval. Tijdens dit lange weekend zullen op diverse locaties in de Argonne schetsen, etsen, aquarellen, lino's, ... gecreëerd worden.
Eind augustus komt er een overzichtstentoonstelling in Belval-en-Argonne.

Mei.

Tijdens de maand mei komen bij de vogels de laatste voorjaarssoorten toe. Enkele Roodkopklauwieren vervoegen de reeds massaal aanwezige Grauwe klauwieren. De Orpheusspotvogel zingt uit de haagkant. In het bos zoekt de Fluiter zijn territorium op, hier zingt ook al een tijdje de Wielewaal. Tot laat 's avonds zingen de Nachtegalen ...
Op floristisch gebied is het nu het ogenblik om orchideeën te observeren op de kalkhellingen. Hier vliegen nu ook enkele bijzondere blauwtjes en andere dagvlinders.
Ook de Vos is zeer actief: op (zeer) vroege ochtendwandelingen kan je hem nog verrassen in de weiden als hij tracht muizen te vangen voor zijn kroost.